Yapısal Gergi Çubukları

YAPISAL GERGİ ÇUBUKLARI

 

Sektörde ‘’tension rod,tie rod ya da tie bar’’ olarak da bilinen gergi çubukları , iki temel bileşenden oluşurlar; yüksek mukavemetli yuvarlak çubuk (rod,mil) ve baglantı parçaları olarak adlandırılmaktadır. Arfen tarafından tedarik edilen çubuklar yüksek mukavemetli çelikten imal edilmekte olup, 12-100 mm arası çaplarda ve tek parka halinde maksimum 12 uzunlukta olurlar.(daha uzun sistemler, manşon ile birbirlerine baglanarak elde edilebilirler.) Yüksek yükler taşıyabilmektedirler. Böylece malzeme , kurulum ve nakliye gibi maliyetleri düşürmektedirler. Gerekli yük kapasitesine, yapısal ve mimari gereksinimlere göre farklı kalite ve tipte çubuklar önerebilir. Örnegin kapalı ve kuru ortamlar için boyalı ve boyasız karbon çelik ürünler önerilirken , açık ortam ve yüksek korozyon görülen bölgeler için galvanizli veya paslanmaz çelik tedarik edilebilmektedir. Gergi çubuklarının en yaygın uygulamaları askılar,destekler,çapraz baglantılar ve rijitlik makası uygulamalarıdır.

Yapısal Gergi Çubuklarının Avantajları

  • Ayarlanabilir olmaları sebebiyle , sahadaki küçük ölçüm hatalarını tolere edebilirler.
  • Kurulumları kolaydır.
  • Sahada kurulumu hızlandırmak amacıyla pimler uzunluga göre fabrikada birleştirilmiş olarak sahaya sevk edilebilirler.
  • Eklenerek uzun kirişler elde edilebilir.
  • Kullanılacagı alandaki uzunluklar net degilse eger ilave parçalar ile uzunlukları yönetilebilir.
  • Ön germe verilerek kurulum esnasında ve ardında yapılardaki sapma, egilmeT, bükülme gibi deformasyonlar control edilebilir.
  • Düşük maliyet, yüksek mukavemet için soguk hadde dişler açılarak üretilmiştir.
  • Farklı tip yüzey/malzeme alternatifleri ile her ortamda kullanılabilme avantajı sunar.
  • Fonksiyonel , basit , dayanıklı , güvenilir ve control edilebilir sistemlerdir.

 

Yapısal Gergi (Çekme) Halatları

Gergi halatları mimarlar ve mühendisler sofistike yapılar ortaya çıkarmalarına olarak saglarlar. Stadyum çatılarının çelik konstrüksiyon baglantılarında, cephelerin güneşkırıcı sistemlerde ve bina saçaklarında tercih edilirler. Gergi çubuklarının saglamış oldugu bir çok olanagı saglamak ile birlikte basınç yönünde çok az direnç göstermesi ve dogrusal olmayan şekilde kullanıma olanak tanımasıyla çubuklardan farklılık gösterir. Bu farklılıklar kullanım alanlarına baglı olarak hangi ürünün daha avantajlı olacagına belirler. Uzun ve dönüşlerin çok oldugu bir yapıda halatlı sistemler kullanımı avantaj saglarken, dogrusal ve parçalı yapılarda gergi çubukları avantajlı olacaktır. Halatlı gergi sistemleri de gergi çubukları gibi bir çok baglantı parçası ile birlikte kullanılabildigi gibi, mimari kompozisyon aranmayan alanlarda uç kısımları preslenerek kapatılabilir ve diş açılarak dogrudan somunlar ile birlikte de kullanılabilir. Bütün mimarı gergi sistemleri gibi halatlı sistemlerde , yapılarda bulunan gerilim yüklerinin oldugu alanlarda kullanılarak kaba destek elemanlarının yerinde kullanılabilir. Kullanıldıgı Alana baglı olarak yapının hantal ve agır fizyolojisini degiştirebilir, ışık geçirgenligini ve açık alanlarınnı arttırabilir.

Avantajları

  • Gerilim dayanımları diger sistemlere oranla yüksektir. Kangal olarak sarılabilmesi nakliye işlemlerinde kolaylık ve avantaj saglar.
  • Bakım maliyetleri düşüktür.
  • Aşınma ve yorulma dirençleri yüksektir. Sahada kurulumu kolaydır.
  • Ön germe verilerek çok uzun mesafeleri geçmek için kullanılabilirler.

 

 

 

 

 

Yapısal Basınç Çubukları

Basınç çubukları, hem germe hem de basınç yüklerine çalışabilen sistemlerdir. Profil ve boruların kaba görüşünün önüne geçmesi ve diger gergi sistemleri ile birlikte hoş bir kompozisyon oluşturması için tasarlanıp geliştirilmiştir.
Basınç Çubukları stadyum çatıları , havalimanı ve AVM gibi geniş kanopilerin bulundugu yapılarda özellikle rüzgar yükünün etkisi ile gerilmeye çalışırken yapının kendi agırlıgı ile de basınca çalışırlar. Sistem mimari gergi sistemleri ile kompozisyon oluşturması için görsel olarak benzeyen, aynı zamanda her iki yöne de çalışmasıyla birbirlerinden ayrılmaktadır. Her bir basınç çubugu yüksek performanslı çelikten dairesel bir içi boş bölüm ve her iki ucunda dişli saplamalarla standart çatal uçlara monte edilen kaynaklı taper baglantılarından oluşur.

  • Çatal uç baglantı, basınç çubugunun boyunun ayarlanmasına olanak saglar. Nominal boy ayarlama miktarı ±50 mm’dir.
  • Hem basınç,hem de gerilim yüklemeler için kullanılabilir.
  • Çelik profillere ve borulara mimari bir alternatiftir.
  • Kurulumu kolaydır.
  • Optimum mukavemet saglayan dairesel şekle sahiptir.

 

 

 

 

İLETİŞİME GEÇİN

Daha detaylı bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.

Çerkeşli OSB Mahallesi İMES 3 Bulvarı No:27 Dilovası/KOCAELİ, TÜRKİYE.
+90 (262) 502 03 82
info@arfenbrb.com